Barangolások a szláv folklór világában

2022. szeptember 28. 20:45 - warszawiak_87

Bestiárium 1. - Az ajtvár

aitwar.JPG

A kép forrása: Aleksandra Chmielarz

Az ajtvár [lengyel: aitwar] egy, a litván hiedelemvilágból származó háziszellem (máshol házisárkány), aki napi élelemért és egy nyugodt, csendes, alvásra alkalmas zugért cserébe különféle javakat hozott vendéglátói házába.

Megjelenésében egy furcsa, szárnyas, madárfejű kígyóra hasonlított, széttárt faroktollakkal, melyek egy borzas seprűre emlékeztettek. Az ajtvár minden este kirepült odújából, felszállt a kéményen át, majd órákra eltűnt. Ekkor, az este félhomályának rejtekében végigjárta a falut. Kiválasztott egy neki tetsző házat, hangtalanul berepült, és ami a szeme elé került, azt el is lopta. Nem volt válogatós. Volt, hogy gabonát, pénzt, háztartási eszközöket vitt el, de az is megesett, hogy szénát, krumplit, vagy takarmányt zsákmányolt. Miközben az ajtvár "áruval megrakodva" siklott vissza vendéglátóihoz, a tehertől zihálva lélegzett, borzas farkából pedig ezernyi szikra hullott alá, amitől olyannak látszott mint egy hullócsillag. Éppen ezért, valahányszor az emberek szemtanúi voltak ennek az égi jelenségnek, úgy gondolták, hogy ez a tollas démon éppen akkor tért vissza egyik sikeres tolvajexpedíciójáról.

Érdekesség: A hulló csillagokat nem csak az ajtvárral társították. Az emberek sokféle magyarázatot találtak erre a jelenségre. A pogány időkben például úgy hitték, hogy minden embernek születésétől fogva megvan a saját, vele összekötött csillaga, amely "tulajdonosának" halálakor lezuhan az égből.

Forrás: Bestiariusz Słowiański, fordítás az eredeti nyelvről

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://stworze.blog.hu/api/trackback/id/tr4417942490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Barangolások a szláv folklór világában
süti beállítások módosítása