Barangolások a szláv folklór világában

2022. szeptember 30. 15:00 - warszawiak_87

Bestiárium 3. - Az angyalok

Az angyalok [lengyel: anioły] a mennyben élő szellemlények, akik csak akkor szállnak le a földre, ha teljesíteniük kell az Isten által rájuk bízott feladatot (a görög ángelosz – άγγελος – szó jelentése "küldött"). Bár a katolikus egyház tanítása szerint nincs se testük, se nemük, a régi Lengyelország lakói rendkívül jóképű, szőke hajú, kék vagy fehér ruhás, szárnyas fiatalembereknek képzelték el őket.

anio_y.JPG

A kép forrása: Bestiariusz Słowiański

Szelídségük és kedvességük ellenére az angyalok nem tettek szert nagy népszerűségre a régi Lengyelország lakói körében. Igen, léteznek történetek arról, hogy ezek a mennyei lények hogyan figyelmeztették a jámbor embereket a közelgő kataklizmákra, vagy éppen hogyan bírtak egy különösen problémás bűnöst jobb belátásra. Az is igaz, hogy egyetlen magára valamit is adó daloscsoport sem nélkülözhette az angyalt mint motívumot. De ha a népszerűségről van szó, hol vannak az angyalok gonosz unokatestvéreikhez, az ördögökhöz képest? Utóbbiakból ugyanis mindig és mindenhol rengeteg volt. Történetek, legendák, mondák és (pajzán) énekek állandó szereplői ezek a bukott angyalok, melyek rendkívül színes alakokban ábrázolják, és több száz különböző névvel illetik őket. Igaz ami igaz, régóta köztudott tény, hogy a rossz sokkal csábítóbb tud lenni mint a jó, és az ördög(ök)nek mindig is szenzációs volt a PR-ja.

Érdekesség: Az emberek úgy gondolták, hogy az angyalok néha pacsirta alakját öltik fel, ezért ezeket a madarakat rendkívül nagy tisztelet és szeretet övezte.

Forrás: Bestiariusz Słowiański, fordítás az eredeti nyelvről

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://stworze.blog.hu/api/trackback/id/tr9417942912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Barangolások a szláv folklór világában
süti beállítások módosítása